20130318

Kunci kejayaan

Assalamualaikum! Okay, so I have been following a number of uh, 'Islamic' tweeters as of late. Best follow depa ni, sebab tweet mereka dapat memberi kesedaran bagi diri yang lalai ni. Definitely a great reminder. And earlier today I came across this video posted by @AkhiTweet which I find to be very motivating and inspiring. Dan dengan itu rasa patut dikongsi bersama korang semua. 


This brother starts off with "Who do you go to when you need something?" 

Antara intipati video yang bertajuk 'A Key to Success' ni adalah 'to put your trust in Allah', dan percaya semua yang berlaku adalah atas kehendak Allah. Contohnya, duk tengah taip ni, korang yang duk baca ni, semua berlaku dengan izin Allah. Dan apa yang kita nak, hanya Allah yang mempunyai kuasa untuk memberikannya atau tidak.

Nak tambah sikit, walaubagaimanapun.. Allah itu Maha Adil, he gives us free will, untuk buat pilihan, and if we choose to do so and so, so and so will happen. Jangan salah paham pulak. Sebab ada jenis manusia yang gemar pusing-pusing, dan cakap "If God was good/kind/great/powerful, why would he allow people being killed, rape, war, etc..???" Dan itu juga kelebihan manusia, diberi akal untuk berfikir dan membuat pilihan. Dan setiap pilihan ada lah consequences dia. 

Suka point brother ni di mana dia menasihati agar kita sentiasa berdoa. Dan doa itu, sentiasa akan didengar dan dijawab, cuma bila, bagaimana tu tak tentu. Dan Allah ni memang suka sangat orang yang berdoa. Ada dia sebut, mungkin doa kita tak termakbul sekarang, sebab Allah nak ganti dengan perkara yang lebih baik,  yelah hanya Allah yang tahu apa yang terbaik untuk kita kan.. atau mungkin doa kita tu tak dimakbulkan sekarang, sebab Allah nak bagi di akhirat kelak. Very the amazing one.

So alright, enjoy the video. And do share this with your friends as well!

Psstt.. sorry bahasa kelam-kabut. Dah lama tak berblog macam nilah jadinya. 

{ANNA}
blog comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...