20120805

Teringin untuk berhijab?

Saya pasti ramai yang free hair di sana ada keinginan untuk berhijab. Sebagai seorang perempuan, saya sangat paham ia suatu yang bukan mudah untuk dilakukan. Antara sebab yang biasa diberi adalah, tidak bersedia, hendak betul-betul ikhlas, takut nanti akan bukak tutup bukak tutup dan macam-macam lagi. Memang terlalu banyak dugaan dan hasutan dan tentunya diri kita yang cukup lemah untuk mengatasinya.

Takpa, kita kayuh perlahan-lahan. 

Pertama. Sematkan di dalam hati, dan berdoa, sentiasa berdoa agar dapat memberanikan diri, melembutkan hati agar diberi kekuatan, keyakinan untuk berhijab. Bangun pagi-pagi, lihat wajah di dalam cermin, lihat rambut, dan bayangkan setiap sehelai rambut itu yang  akan terbakar oleh api sebagai balasan tidak menutupnya. 

Kedua. Tukar cara pemakaian. Pakai baju berlengan panjang, seluar labuh menutup betis, baju yang bukan see through, yang tak terlalu rendah lehernya. Kan banyak skirt labuh yang cantik sekarang ni? Blouse lengan panjang pon banyak dah pilihan yang elok. Seluar pon banyak yang setail yang longgar-longgar dan labuh, palazzo pants contohnya. Tak ada alasan untuk tidak menukar pemakaian ke yang lebih sopan. Dan, bila dah nak pakai tudung tu, pon senang dah ada pemakaian yang sesuai, tinggal nak tutup kepala je. 

Ketiga. Boleh jinak-jinakkan diri dengan menutup kepala, topi ke, snowcap, scarf yang diikat, selendang.. cuba cover sebanyak mana rambut yang boleh, nanti lama-lama akan rasa tak biasa bila keluar tak tutup rambut.

Keempat. Nampak tudung yang cantik, beli, bawak balik rumah, test pakai dan peragakan depan cermin. 

Kelima. Snap gambar, post ke fb, twitter, instagram, lepas tu tanya, "Okay tak kalau I pakai macam ni?" dan laungkan niat anda hendak memakai hijab. Dan minta rakan-rakan doakan agar niat anda tu tercapai. 

Keenam. Cintai Islam. Cintai Allah. Ingat seksa kubur. Ingat seksa neraka. 

Ketujuh. Ingat ajal. Bila-bila masa sahaja. Tutuplah aurat anda, sebelum jasad anda ditutup dengan kain putih dan kemudian di 'hijab' kan dengan tanah. Di situ, niat anda tidak ada apa-apa gunanya lagi. Hanya ditemani kegelapan, sesalan, seksaan dan binatang berbisa... balasan atas dosa-dosa yang boleh kita elakkan ketika masih bernyawa.

Bismillahirrahmanirrahim.. Ya Allah Ya Tuhanku. Hamba berdoa kepadamu, agar kami yang punya keiinginan untuk melaksanakan suruhanMu untuk menutup aurat dengan sempurna, diberi hidayah, kekuatan, dan kelembutan hati agar melakukannya dan tidak melengah-lengahkan niat kami ini. Kuberdoa agar hati kami teguh dan tidak tergoda dengan hasutan, dan godaan duniawi.. agar kami semua menjadi orang-orang yang beriman, dan bersama-sama menuju ke Jannah. Ameen. 

Saya sendiri walaupun berhijab tapi masih belum sempurna menutup aurat. Marilah kita sama-sama berikhtiar dan memperbaiki diri. Together we head on the path towards Jannah. Insya'Allah. 

{ANNA}

20120802

Tak puasa di bulan puasa

Tak puasa time bulan puasa ni seriously tak best. Sebab, nak makan minum pon kena cover. Kalau duk rumah nasib baik lah jugak. Tapi kalau keluar gi jalan-jalan, shopping mall, huih itulah tamparan terhebat. Kalau yang puasa tu mungkin cam hoihhh sabar, sabar.. tapi yang tak puasa ni, dah hidu dan lihat makanan tu, rasa macam arghhhh, aku boleh makan, tapi aku tak boleh makan, arggghh ini satu penyiksaaan. So close yet so far. 

Tapi pernah sekali tu, masa tu masa masih tengah belajar di UIAM Gombak nun. Kan ada Burger King on the way nak masuk tu. Ada drive through pulak tu. Jadi, huihhh, happy aku melantak fries dalam keta, lepas satu satu sumbat. Kereta masa tu tak tinted, tapi fries to macam senang sket nak cover. Tengok kiri kanan, ambik beberapa batang, ngap. Mwahahaha. 

Teringat masa darjah berapa tah. Lupa yang hari tu puasa, so aktiviti di kala petang, turun ke dapur, bukak peti sejuk... terlihat sebutir Ferrero Rocher yang terletak indah di dalam bekas letak teloq. Lalu ku capai, dan membuka bungkusan emasnya, lalu mencampakkannya ke dalam rongga mulut, lalu ku tutup, dan menikmatinya. Tiba-tiba! Aku teringat aku puasa. Lalu kerana terkejut dengan tindakkanku itu aku TERtelan cokelat itu. Seraya berkata, ops, okay.. dah batal puasa, yay!

Hahaha. Keji. Tapi yang paling ai tak paham ialah orang yang jenis sanggup minum air masa tengah mandi? So takda klas uols, I siap Ferrero Rocher okay? Tak main lah air paip ni. Please. 

{ANNA}

20120801

Muscle Vs. Muzzle


All this while, I've pronounced 'muscle' as 'mussel'. But recently I've heard a number of people pronouncing it as 'muzzel' instead..  which then started to make me think if I was saying it wrong all this while. So I checked, and yeayy pronunciation saya betuinyapunn.  

So whenever people say 'muzzel' I always think of 'muzzle'. Hah tu yang letak dekat mulut menatang, usually on dogs and horses. I don't know how you guys pronounce muscle, but it is supposed to be mussel not muzzel ya? 

Here is a quick example, to differentiate the use of the word muscle and muzzle. 



Okay, itu saja kelas untuk hari ini. Wee.

{ANNA}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...