20120219

Peraduan LIMA.LIMA PULUH #002


Dengan sukacitanya diumumkan peraduan LIMA.LIMA PULUH #002!!! 
Peraduan apakah ini?

Anda akan diberi 5 perkataan. Menggunakan kesemua perkataan yang diberi, anda harus menghasilkan sebuah cerita pendek. Untuk peraduan kedua ini, perkataan yang perlu digunakan dalam cerita anda ialah:

1. BATIK
2. TUJUH
3. LANGSING
4. TERKAM
5. FACEBOOK

Syarat penyertaan?

- Kongsi hasil nukilan anda sebagai komen di dalam entri ini
- Boleh diposkan juga di dalam blog anda jika ada
- Kelima-lima perkataan yang diberi wajib digunakan
- Tidak perlu mengikut susunan perkataan yang diberi
- Perkataan yang diberi harus menggunakan HURUF BESAR agar mudah dilihat
- Sebarang imbuhan tidak boleh ditambah pada perkataan yang diberi
- Setiap perkataan boleh diulangi jika perlu
- Nukilan tidak perlu formal, bahasa pasar boleh digunakan
- Jangan hasilkan novel, pendek sudah. Lagi pendek lagi bagus
- Hanya satu penyertaan diterima

Cara pemenang dipilih?

- Saya akan memilih pemenang antara 5 nukilan yang menerima paling banyak like 
- Undian bermula sebaik sahaja nukilan dihantar. Oleh itu peluang lebih baik untuk penyertaan yang awal
- Walaubagaimanapun, 3 hari akan diberi selepas tarikh tutup penyertaan untuk membuka ruang bagi mendapatkan like
- Keputusan pemenang akan dimaklumkan melalui entri khas beberapa hari selepas undian ditutup
Tarikh tutup penyertaan 26 Februari 2012. Sebarang pertanyaan mengenai peraduan LIMA.LIMA PULUH sila hantarkan ke email saya di sueannajoe@gmail.com

Hah, mari kita lihat siapa boleh menggoreng cerita yang paling menarik dan kreatif dengan menggunakan 5 bahan yang diberikan. RM50 menanti anda. Tetereteteteteteng!

KLIK DI SINI UNTUK MELIHAT PERADUAN LIMA.LIMA PULUH YANG PERTAMA

{ANNA}

20120217

Someone pass me the gam gajah, I'm broken!!

Haihhh. Nampak gaya setiap sem benda sama je jadi. It seems to be getting worse. The more determined I am to battle my demons and complete my degree, the harder I get hit. Ntahlah.. serious rasa nak putus asa. Serius tak paham apa yang payah sangat nak siapkan written assignments? Tak paham den.. kenapa ada mental block yang sangat berat dan tak dapat nak tolak ke tepi?!! Berganjak pon tak.

Orang kata, buat je, takyah pikir sangat, tak perlu nak sempurna sangat. Ni baru first year. Makin lama akan makin susah. Tak tau berapa lama boleh tahan. I am so afraid jadi balik macam dulu, tinggal lagi sikit, then tak boleh nak buat, and quit. Quitting is not and should not be an option. Mac ni Anna kan masuk umur 30 tahun. TIGA PULUH TAHUN okay? And I still am struggling with my degree. 

Secara jujurnya I never really worry about my age. Age is just a number. But. Looking back, rasa macam sia-sia je hidup dihabiskan begitu, I wasted so much time, and haven't really achieved anything that I can be truly proud of in terms of education. Some say formal education isn't everything.. I wish I could make myself to believe that. Senang cerita. Berhenti je belajar. Takyah pening-pening. But no, THAT IS NOT THE WAY.

Wanting this degree is not really about securing a job, sebab takda segulung ijazah pun, boleh je kerja kalau cukup dedikasi dan rajin. Sumber rezeki boleh dicari dengan pelbagai cara.

Toleh kiri kanan, rata-rata terlalu ramai yang dah berkelulusan peringkat kolej/universiti, ramai je yang ada Masters pon. Sekarang ni pelakon dan penyanyi pon ada Law degree. Perlu ke nak compare diri dengan diorang? In the real world.. yes. Bukan nak kata yang orang yang tak belajar ke peringkat lebih tinggi lepas high school tu tak best, sebab memang ada yang hebat-hebat di luar sana, rezeki melimpah hanya dengan SPM sahaja. Tapi.... the value of formal education is precious. Rasa rugi sangat kalau tak dapatkannya. Sangat rugi. 

Dua hari yang lepas ni. Dah rasa 95% nak quit. Bukan sebab tak nak, tapi rasa sangatlah tak terdaya. Masa awal masuk belajar dah dapat terbang tinggi, pointer pon dah mantap.. sikit lagi nak capai bintang, tiba-tiba sayap patah, jatuh balik ke bumi. Benda ni berlaku every single time. Bukan perihal assignment je, my photography and design jobs. Dah nak siap ni, boleh otak black out and memang kaku tak boleh nak move on. It's ridiculous. Which has cost me my reputation with my clients and having to shut down my studio.. 

On the bright side, saya kongsi sket berita best. Anna bebaru ni dapat 'Best speaker/presenter' untuk innovation contest di KLIUC. Terharudin sebab judges adalah para-para lecturer. Huhh. Tapi dari segi buat assignment.... waduh.. worst student evaarr kot. Peningnya punn. 

Jadi... cuti ni. Insya'Allah nak gi dapatkan professional help. I really want to deal with my issues and get it resolved. I want this so so much. Keinginan untuk naik ke pentas, untuk mengambil segulung ijazah, pakai robe, topi grad, having photos taken with my family holding a bouquet of flowers with a little card that says "Congratulations on your Graduation... FINALLY!!!" would just be the perfect dream come true. 

I need to be strong. "Ya Allah, berikanlah hambaMu ini kekuatan dan lapangkanlah dadaku agar dapat meneruskan perjuangan menimba ilmu hingga ke akhirnya...AMIN."

{ANNA}

20120213

Telekung Project


Browse-browse kat FB, ternampak sahabat Fathiiah share ni dekat wall postnya. Macam best je. Jadi nak kongsi.
Assalamualaikum, sebar-sebarkan, pasti di rumah kita ada telekung terpakai yg masih elok dan tidak digunakan. Jika sudi, berikanlah telekung itu kepada pihak TP utk kami manfaatkan kegunaannya daripada ianya tersimpan. Jika ada yg sudi bekalkan yg baru juga kami terima dengan hati yg gembira. Telekung yang diberikan akan kami 'tag'kan dgn logo project kami dan kami akan bergerak dari wakaf ke wakaf utk kami bantu telekung-telekung wakaf yg tidak terbela nasibnya. Caranya mudah saja, kami gantikan telekung wakaf yg uzur dgn telekung yg telah ditagkan dan kami bawa pulang telekung wakaf utk kami rawat dan cuci. Selepas telekung wakaf kembali bersih, kami akan letakkan semula telekung wakaf utk ia menyambung khidmatnya dan telekung project akan kami bawa pulang utk dirawat dan diletakkan diwakaf lain pula...... Sokonglah kami walaupun hanya dgn sepasang telekung daripada anda semua, ianya sgt bermakna buat kami di keluarga TELEKUNG PROJECT.....
Selain telekung, banyak lagi benda-benda lain yang boleh disedekahkan macam susu, gula dan minyak. Berminat, silalah ke page Facebook mereka di facebook.com/TheTelekungProject

{ANNA}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...