20121121

BAHAYA: Jamu Gemuk Sihat

Tuan-tuan dan puan-puan. Ada rakan pada rakan telah tweet tentang jamu yang lebih kurang sama atau sama brand, dia tak ingat.. tapi seangkatan dengan jamu gemuk lah. Dia pernah makan dan memang menjadi, tapi kemudian keluar berita pasal bahayanya jamu ni, yang boleh bawa kepada kematian! Ni screenshotnya:



Ya Allah. Ajal maut di tangan Tuhan, benar, tapi kita perlulah berhati-hati ye dok. Sedangkan kita sentiasa berdoa agar dipanjangkan umur.

Entri sebelum ini, telah saya hidekan, mengenai testimonial saya tentang jamu di bawah ni:


TOP KAPSUL
MAHKOTA DEWA
Untuk Pria dan Wanita
GEMUK SIHAT
Memang berkesan, dari 39kg saya naik 43kg. Anna ni memang payah nak naikkan berat badan. Setelah hampir 3 kotak ni pipi pon dah tembam sket. Badan pon rasa segar. Tapi Anna takdalah konsisten mana pon sebab khuatir nak lebih-lebih dengan jamu ni. Takut overdose dan kesan sampingan.

Jadi setelah mendapat tweet itu, Anna buat research lagi. Sebelum ni dah pernah cari sebelum makan, dan dah pun dengar dari testimonial orang yang duk makan dah lihat sendiri keberkesanannya, takda pulak nampak atau baca negative side effect.

Anyway, as a blogger it's my responsibility to ensure the safety of the things I promote, especially kalau benda tu berkaitan dengan kesihatan. Jadi, akhirnya Anna jumpa satu list ni: Produk yang Mengandung Bahan Kimia Obat Tahun 2008-Juni 2010, dan dalam list ni, jamu yang Anna duk makan ni ada tersenarai:


Sobs. Sobs. Sobs. Jadi dengan serta merta saya akan berhentikan makan jamu ni. Hmm, kena cari alternatif lain untuk menambahkan berat badan.

Kemudian Anna cari lagi bacaan lanjut mengenai 'Siproheptadin'. Dan saya jumpa entri blog bertajuk STOP PENGGUNAAN SIPROHEPTADIN DAN DEKSAMETASON SEBAGAI OBAT GEMUK!. Di sini saya selitkan intinya:
"Siproheptadin merupakan obat yang digunakan untuk mengatasi reaksi alergi seperti pilek alergi dan gatal-gatal. Obat ini selain berefek sebagai anti alergi, obat ini juga berefek sebagai antiserotonin. Efek ini menyebabkan meningkatnya nafsu makan. Makan yang banyak tanpa diimbangi dengan pembakaran (olahraga) akan meningkatkan penimbunan lemak di bawah kulit termasuk di bawah kulit perut. Seperti halnya cairan, lemak yang tertimbun juga berperan menaikkan berat badan. 
          EFEK BURUK PENGGUNAAN JANGKA PANJANG SIPROHEPTADIN
Siproheptadin memiliki efek samping yaitu mengantuk, mudah lelah, bahkan paling buruk bisa pingsan. Hal penting untuk diketahui bahwa siproheptadin mempunyai cara kerja yang mirip dengan atropin sehingga hati-hati jika diberikan pada penderita asma bronkial, hipertiroid (gondok), penyakit jantung dan tekanan darah tinggi (hipertensi)."
So far Alhamdulillah kesan buruk tu takda kena, sebab baru makan. Tapi dah baca ni saya nak terus buang jamu ni. Jadi dengan ini saya menghulurkan maaf.. tapi serius sebelum ni dah cari tak jumpa pulak pasal jamu ni, ni baru jumpa.

Bagus jugak nak kongsi awalnya, kalau takda yang respond dengan tweet tentang bahayanya jamu ni, kalau tak saya dukkk je makan dengan happynya. Puhh semua ada hikmahnya.

Oleh yang demikian, wahai sahabat sekurusku, marilah kita cari alternatif lain untuk menembamkan diri, tapi yang penting kita sihat. Kalau dah nak kurus jugak tu, terimalah seadanya. Dan yang lain toksah lah duk komen lebih pasal kekedingan kami, sensitif tau.

Moral of the story, kaji dan selidik betul-betul dulu sebelum consume apa-apa ubat, supplement, jamu etc.. haa skarang ni duk pemes collagen. Berhati-hati ye korang. Mintak maaf lagi sekali, malu saya. Takpa, sama-sama belajar dari silap. Sekian. 

{ANNA}
blog comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...