20120730

Senyumlah ahai cek mek molek.


So how has your Ramadhan been so far? Harap-harap molek semuanya dan diberkati. Now, let's talk about SMILING. To be more specific, at the musolla/surau/masjid. I used to be one yang macam tak peduli orang sangat, memang mungkin sebab sombong, or simply sebab segan. But really, that's stupid. Sebab apa? Melepas macam tu je pahala yang boleh dapat bila kita lemparkan senyuman pada orang. 

Dekat surau, berapa banyak kali dah duk selisih ngan orang, tapi kita atau mereka tak pandang pon sesama lain, senyum huihh memang susah, nak bagi salam, huihhh kelu lidah. Why? Why you so like dat ah? Budaya kita ni masih kedekut senyuman dan salam dengan orang yang kita tidak kenal.

From today onwards, korang mulakan senyuman. Kalau orang tu tak pandang, ucapkanlah Assalamualaikum. Sama ada orang tu pandang ke, tak pandang ke, perasan atau tidak, balas atau tidak, takpa, yang penting kita yang mulakan dulu. Tak kisahlah orang tu lebih tua ka, muda ke, sebaya ke. Masa tengah godek-godek telekung tu, ada orang duk kat sebelah tu, time selisih nak keluar masuk pintu tu. Banyak sangat peluang untuk kita senyum dan salam. Jangan nak tunggu orang yang kita kenal saja. Sedangkan bila berdoa, kita disarankan, berdoa sekali untuk diampunkan dosa sekalian muslimin dan muslimat, ye dak? 

This is just a reminder for both you and me. Sebab saya dulu memang sangat miskin senyum dan salam. Semoga kita semua mampu mengubahnya. Dan alang-alang di bulan Ramadhan yang mulia ni, hah marilah kita usahakannya. And hopefully it'll become an automatic habit. A good habit that is. 

Assalamualaikum.. dan :) 

{ANNA}
blog comments powered by Disqus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...