20091030

Sombong lagi.

Haih, baru lepas baca blog, ada orang kata Anna ni macam sombong. Not the first time. Banyak kali dah. Haih, sedih. Sedih sebab Anna ni bukan tanak betegur atau tak senyum, cuma sangatlah pemalu, dan pendiam, tak reti nak beramah mesra. Di luar Anna lebih suka menjadi sang anonymous, sorok di belakang semak atau di belakang kamera.

Sebenarnya kalau dah kenal Anna lama, Anna akan semesra dan selantang macam dalam internet. Cuma di luar, bagi Anna akan mengambil masa yang lama, even dah jumpa pon, kekadang masih segan nak tegur-tegur. Bila dah kerap yang sangat-sangat baru mula rasa nak keluar dari kepompong. Dan sebab itulah, jarang boleh jumpa Anna kat memana event, atau bersosial. Kalau keluar bersosial pon akan suka nak berkepit dengan orang yang kenal. Dalam hati berteriak nak borak dengan semua orang, tapi ya, amat amatlah segan.

Walaupun Anna ni suka berteater, masuk debat zaman sekolah tu pun, Anna bila berhadapan dengan orang ramai yang kurang dikenali, terus akan jadik pendiam.

Tapi takpalah, kalau orang nak kata Anna ni sombong pon takpa. Nak buat camna kan, sebab tak tegur, tak senyum, muka ketat, memanglah nampak sombong kan. Kann kaaaaan.

Waaaaa :(

Saya cuma gila oink oink punya maluuuuuuu dan segan. Percayalah, once Anna dah betul-betul kenal orang tu, dah mula rapat, Anna akan sayang orang tu teramat sangat. Bukan takat suka, tapi rasa sayang. Cuma Anna tak reti nak tunjuk. Tapi dalam hati, membuak-buak rasanya... Kalaulah dapat kukopekkan hatiku ini dan tunjuk kat orang...

Jadi lagi sekali, Anna mintak maaf banyak-banyak sangat kalau Anna ni kelihatan sombong, buat muka ketat ke apa. Siyes, semuanya kerana Anna ni pemalu tahap agung. I no lie you. Gua sayang sama lu olang.

{ANNA}

20091022

Ajaib.

3 hari lepas Anna bangun dengan hidung tersumbat yang sangat teruk, tekak sakit. Stok hinguih tu kaler kuning nak ke hijau dah. Hari sebelumnya Anna memang dah rasa kurang sihat, waktu tengah hari ke open house sedara, badan dah rasa kurang sedap, dengan panasnya, balik rumah tidur, pasang aircond, pasang kipas, dan tidur sampai pukul 6 petang, bangun dan ke open house lain pulak.

Huah, keesokan harinya terus kena serang. Badan memang lemah masa tu, sebab kurang jaga makan, minum, dan rehat tak cukup, sibuk duk siapkan online shop + catalog Itudio Studio. Dah kena tu, memang risau yang amat, sebab tengah pregnant kan. Memang kalau boleh taknak makan ubat langsung, sebab takut tak bagus untuk kandungan. Jadi mengoogle lah, cemana cara-cara, petua untuk menghilangkan sakit tekak, selsema semualah.

Pastu jumpa, air teh o panas campur dengan perahan limau dan madu. Tiga atau empat kali sehari Anna minum untuk dua hari berturut-turut. Dan akhirnya, jeng jeng jeng, dah hilang 100%. Waaaah, dengan tak pergi kliniknya, tak makan obatnya. Waduh, ajaib! Ya turut disertakan dengan doa jugalah kan :) Di samping itu, Anna juga sekarang duk minum fresh milk yang dipanaskan letak madu juga. Sedaaaaap. Dan berkhasiat. Dan mak Anna kata, padanla, Nabi dulu memang suka minum susu dan madu. Oh memang terbukti keberkesanannya.

Korang ada tak petua-petua tradisional yang korang sendiri buat dan memang berkesan? Untuk kesihatan ke, kecantikan ka, silalah kongsi. Bolehlah gue cube juge.

p/s: Blog ibu mengandung yang teruja dah update, kalau rajin, lawatlah.

{ANNA}

20091020

Bengkel Asas DSLR di Itudio Studio

Sorry iklan lagi. Lepas ni Anna akan menulis entri seperti biasa. Untuk info yang lebih lanjut sila ke SINI.

Minggu ni agak sibuk sket, dah siapkan website, nak tambah lagi content, nak jawab e-mail, mengepos order barangan. Huh sibuk, sibuk! Kenalah sibuk sementara tengah rasa segar bugar ni. Nanti dah makin sarat, dah tak larat balik.

Kelmarin Anna serius tak sihat. Hidung tersumbat, tekak sakit, badan rasa tak sedap, rasa nak demam. Dah risau dah, lagipun memang tanak makan ubat sebarangan kalau boleh. Kalau tak panadol, claritin semua dah telan dah. Tapi sebab tengah mengandung ni kan. Jadi Anna minum air teh, campur limau dan madu. Serius memang mujarab. Lepas tu kumur air garam, tapi sekali je buat, bwweekkk tak sedap. Lepas tu sekarang merajinkan diri minum susu campur madu, panas-panas. Perghh terbaekk. So Alhamdulillah, dah kembali normal, yay!!

Tidur lately memang dah kacau, malam duk berjaga, siang tidur, tapi tak samalah ngan tidur malam. Tapi malam memang tak lena, mata celik je. Pusing-pusing cuba nak tidur. Tapi tak dapat. Tanya mak, dia kata dia masa 7 bulan mengandung, memang malam tak ngantuk, tak leh nak tidur. Huhuhu.

Muka ni pon dah naik jerawat sana sini, tak tidur punya pasal. Ni pon nak sapu ubat jerawat kat muka pon tak berani, takut ada chemical yang membahayakan kandungan. Jadi kena rajin cuci muka je lah.

Okay, nak turun jab. Malam ni makan lamb chop marinated in mustard and honey sauce (ke apa tah namanya) sama ngan dominoes pizza. Nyamm nyamm. Very the Western. Yaw.

{ANNA}

20091018

Percuma #002: Blog header untuk download.

Kalau mau, silalah ke blog Itudio Studio http://itudiostudio.blogspot.com/. Rajin-rajinlah lawat blog tu, nanti banyak lagi benda free yang akan diberikaaaaan. Weee.

20091014

Malingsia, Malingdo, apesal tak Malingdiscovery Channel?



Bodohlah semua ni. Masing-masing nak carik hal nak attack, yang tu kata kita ciplak budaya diorang, pendet, angklung, whatnot, kita plak duk hebohkan pasal depa duk ciplak poster orang luar. Pastu kecoh pasal diorang bawak jenayah semua, then plak kata diorang duk sibuk nak kerja sini. Hey, WE NEED EACH OTHER.

Come on la, don't stoop to such a low level of mentality. Orang putih agaknya duk gelak tengok kita duk gaduh sesama jiran, serumpun. Kena serang, kena bom sekali padan muka. Siapa lagi nak tolong memasing, kalau tak sesama kita?

I think kalau nak bermaling-maling, we should boycott Discovery Channel, dan semua media-media pembawa fitnah dan mengapi-apikan. No wonder the punks have this slogan that goes 'kill your tv' and  'idiot box'. Tengok apa dah jadi? Take September 11 as an example. Betapa dia pusing-pusing, sampailah orang menganggap serong terhadap penganut Islam. Terbaca kat poll mana tah, Islam is one of the most hated religion, tapi takleh nak percaya sebab yang tukang jawab tu pon semuanya semestinya biased.

Tak payahlah nak membenci sesama sendiri. Itulah manusia ni, suka sangat nak mencari kesalahan orang kan, padehal kelemahan, kekurangan diri sendiri tu masih banyak yang nak diperbaiki. Pastu bila sorang dah serang, nak jugak serang balik. Ntah apa pa. Takda kesudahan la macam ni. Haih.

{ANNA}

20091012

Aku dah boleh terima dah.

Kalau sesiapa ingat, betapa antinya Anna dipanggil 'Sue'. Kerana rasa Sue tu terlalu lemah lembut untuk Anna. Lagipun di rumah dah terbiasa dipanggil Hana. Jadi bila dipanggil Sue terus rasa agak geli (no offense to those who are called Sue). Rasa tak sesuai dengan diri aku yang macho ini.

Dan Anna ni sebenarnya sangat mementingkan nama ni/branding. Dari dulu lagi, username ke, nak namakan blog ke apa-apa lah, memang Anna betul-betul memilih dan jadi sangat fussy. Even setiap titik, huruf besar atau kecik Anna akan perincikan. Siap bukak dictionary nak pastikan ada maksud yang bagus atau berkaitan. Siap tengok sinonim lagi dalam thesaurus, untuk melihat pilihan perkataan yang lebih baik. Dan kalau boleh, siap google untuk memastikan keunikan nama tersebut.

Jadi sekarang ni, tah camna, dah rasa tenang, dah tak bengang bila dipanggil Sue. Of course, I still prefer being called Anna. Tapi tak kisahlah.

So cemana ngan nama anak? Haa, nama anak biasa je, takda glamer, takda moden. Nama yang dapat dalam mimpi. Ramai je yang ada nama ni, takdalah unik. Cuma yang penting, namanya mempunyai maksud yang baik. Buat masa sekarang dirahsiakan. Chey, ada je yang tahu, dan bukannya macam nama yang gempak siap nak sorok-sorok. Saja je, tunggu bila dah lahir baru announce. Tapi sekarang ni pon, Anna ngan Pitt memang dah panggil nama dia lah. Hehe. Biasakan dia ngan nama tu, dah lahir dia dah cam dah nama dia. Lagipun, nama tu baik, so kira panggil tu doa la jugak kan.

Anna sekarang buat syok tengok baby berguling-guling dalam perut, dah boleh nampak pergerakan yang jelas, bergeliuk, berombak perut ni bila dia gerak, tendang. Ingat nak shoot video dan kongsi, tapi still tengah carik cara supaya tak perlu menunjukkan keseksian perut dan pusat. Nak lapik ngan kain yang tipis tapi tak terlalu nipis, baru jelas nampak. Syok woo tengok. Rasa sungguh ajaib. Duk terbayang je apa yang dia buat kat dalam perutku ini. Hehe. Tak sabar menanti hari dia keluar.

:)

{ANNA}

20091011

Macam mana nak lupakan?

Tengah browse facebook, terlihat semula gambar baru yang diupload oleh ex-school mate masa sekolah menengah. Salah seorang gadis kategori 'mean girls' (tak baik aku label macam tu) . Ntahlah apa yang dibuat olehnya kat aku, membuatkan aku susah untuk melupakan dan membuat aku rasa sangat curios untuk melihat life dia macam mana. Memang masih happening. Dan sentiasa seorang yang memang sangat cantik. Kategori gadis popular.

Ada dah aku buat entri akan hal ni, "Kenapa aku benci zaman menengah rendah aku". Sampai sekarang, dah tua bangka ni pon, dah nak ada anak pon, aku masih terngiang-ngiangkannya. Serius susah nak hapuskan ingatan aku tentang dia. Bukanlah hari-hari aku teriingat, tapi ada masanya. Dan sekali-sekala sampai aku masih mimpi tentang dia dan gengnya. Ada je berhubung dengan diorang, tapi biasa-biasa je la. Semua dah okay, dah cool, dan baik, tak macam dulu ketika mereka agak kejam dengan orang yang tak 'setaraf' dengan diorang. Yang menariknya, mereka masih dalam 'clique' mereka.

Ntahla sampai bila aku boleh betul-betul forget about it. Nak kata hidup aku tak bahagia, takdala pulak. Tak bersyukur? Bersyukur je, tapi mungkin masih tak cukup kot. Tahla. It's just so annoying, buat menyemak je kepala otak tak pasal-pasal. Padehal benda yang remeh je. Tapi mungkin sebab zaman muda remaja, masa tu, kita sangat fragile. Jadi apa yang berlaku ketika itu boleh meninggalkan kesan yang mendalam sampai ke tua.

Jadi pada korang, adik-adik (geli pakai perkataan ni), janganlah korang kejam ngan rakan sebaya, lagi-lagi masa umur belasan. Serius, it's not good. Kalau benci ka, tak suka ke, buat tak tau je. Jangan la duk nak sibuk bergossip, menyakitkan hati, dan paling penting jangan nak merendah-rendahkan orang tu, lagi-lagi kalau rasa diri tu ada kelebihan dari segi paras rupa ke, material ka, because it does scar people deeply. Jangan ingat, apa yang kita buat pada orang, orang senang-senang nak lupa, most probably memang tak boleh nak lupa. We can forgive, but not forget.

{ANNA}

20091006

Murahan

Aku tengah bengang to the max. Sekarang ni, orang nak bayar untuk servis kita nak berkualiti, tapi nak bayar sikit. Masalahnya bukan pada client, siapa tanak pilihan yang lebih murah kan? Problemnya adalah pada tukang bagi servis tu, dalam hal aku, photographer/designer tu sendiri yang sanggup meletakkan harga yang murah semata-mata nak dapatkan job. Jadi sekarang ni semua orang nak fight harga je.

Tu yang kita takda kerja yang betul-betul berkualiti. Yelah, dah letak harga murah, kerja pon kenalah murah.

Ni yang aku mula nak mencarut ni. Dah dua tiga job aku terlepas sebab diorang dapat orang yang harga lebih murah, wtf la weh. Sekarang aku paham kenapa sesetengah company tolak job-job remeh ni, dan amik terus job government, corporate, yang bosan-bosan, yang takda creative value. Ambik jek gambar corporate event ka, gambar CEO syarikat ke, gambar-gambar yang sama mengujakan macam paspot, dah dapat riban-riban.

Kena terima kenyataan, creative line of work ni bukan mudah nak dapat income yang banyak. Kecuali, sanggup menjadi hamba di advertising agency, itupun tak tau bayaran macam mana, ntah berbaloi ke tak dengan workload dan overtime. Aku frust, aku frust, aku frust.

Argh serius, aku nak jadik ejen penjual Bio Aura macam ni. Aku kecewa nak kerja sebabkan duit. Tapi nak buat camna. Duit itu memang perlu. Aku rindu zaman buat benda alah kreatif ni semata untuk suka-suka, dan bukannya sebagai mata pencarian. Aku benci duit, tapi aku tak boleh hidup tanpanya. Haih.

Takpalah, semua ni rezeki, kita usaha je, kalau ada tu adalah, kalau takda tu, tempat lain ada kan? Hidup mesti diteruskan.

SHOW ME THE MONEY!!!!!!

{ANNA}
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...